Training balanceren tussen werk en privé

Eindhovens Dagblad, 29 juli 2000

Helmonds paar traint drukke tweeverdieners
Door Reinder Boeve

Voor tweeverdieners met een overvolle agenda schiet het thuisfront er makkelijk bij in. O-leng komt ze te hulp. De ‘managementstraining voor levenspartners’ van het Helmondse stel Willie Roncken en Piet Jeuken moet stress en spanningen op het werk en in het gezin verminderen. Deelnemende koppels mogen rekenen op een zakelijke aanpak. Onze training is geen therapie.” Vergelijk iemand met een volle agenda maar met een jongleur die ballen hoog houdt. Hoe vaardig hij ook is, bij te veel ballen gaat het mis en vallen er een paar op de grond.”

Piet Jeuken (57) vreest dat drukte op het werk een gezinsleven gemakkelijk overhoop kan gooien. Een hardwerkend stel voert elke dag een race tegen de klok om in 24 uur arbeid, gezin, hobby en rust te combineren. Als het niet meer botert tussen partners beginnen de moeilijkheden pas echt. Een goede relatie geeft energie om op het werk beter te presteren, maar het tegendeel is ook waar. Problemen thuis zorgen vroeg of laat voor spanningen op de werkvloer. En dan ben je nog verder van huis.” De partnertraining van Jeuken en Willie Roncken (54) moet die ellende voorkomen. De eerste bijeenkomsten zijn in september, voor maximaal zes stellen. Het zoeken naar evenwicht in de agenda gebeurt per deelnemer en per paar. De Helmonders schrijven een aloud recept voor: praten en luisteren. Ze kennen het klappen van de zweep. Socioloog Jeuken heeft een diploma voor conflict-bemiddeling op zak en als psycho-therapeute past Roncken in de trainingen haar mensenkennis toe. Maar onze trainingen zijn beslist geen relatietherapie. Ze zijn veel zakelijker.”

Lessen
Op het programma staan – naast beter communiceren – lessen in keuzes maken en leren onderhandelen. Roncken: De mensen maken als huiswerk een prioriteitenlijst. Daarmee oefenen ze dan, door tijdens de training erover te vertellen. Je kunt je beperken tot: ‘de carrière gaat voor’, maar dat is vaak niet het hele verhaal. Als de man op zijn lijstje zet dat hij zijn kinderen vaker wil zien, heeft hij dat tenminste eens uitgesproken. Dan weet zijn vrouw beter waar ze aan toe is.” En kunnen oplossingen worden gezocht, bijvoorbeeld een betere verdeling van de zorg voor de kroost.

Hardlopen
Jeuken sport graag, ook als het druk is op het werk. Ik ga sinds tien jaar een paar keer per week een stuk hardlopen. Al lopend maak ik mijn hoofd leeg en tank ik energie bij. Het lopen heeft mijn levensstijl echt veranderd.” Anderhalf jaar bestaat het tweemansbedrijf nu. O-leng staat voor ‘onderhoud lichaam en geest’. Tot nu toe gaven de ondernemers vooral ‘persoonlijke coaching’ aan mensen die in hun werk vastlopen of iets heel anders willen gaan doen. De nieuwste training speelt in op een landelijke trend, denken de initiatiefnemers. De aandacht voor de balans tussen werk en privé-leven neemt toe. Het ministerie van sociale zaken steekt eind dit jaar fl. 60 miljoen in experimenten bij overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties, die een uitgebalanceerde dagindeling stimuleren. Maar ook vakbonden en werkgeversorganisaties hebben oog voor het onderwerp: het keert regelmatig terug bij CAO-onderhandelingen, bijvoorbeeld als het gaat om deeltijdwerk. Met de partnertraining hopen Jeuken en Roncken niet alleen stellen te bereiken. Ze willen dat ook werkgevers hun initiatief op waarde schatten. De baas zou het cursusgeld (fl. 1850,- voor drie zaterdagen) moeten vergoeden, want die heeft profijt van een minder gestresste werknemer. Wel moeten de koppels zichzelf aanmelden, benadrukt Jeuken. Het is niet de bedoeling dat bedrijven personeel op partnertraining sturen. Privacy gaat voor. Maar het belang van zulke trainingen moet wel doordringen in het bedrijfsleven en onderdeel worden van hun opleidingsbeleid.”